Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει ο εμβολιασμών των παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών πριν ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο άφησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Προϋπόθεση, βέβαια, να έχει εγκρίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τα εμβόλια για αυτές τις ηλικίες.

Ο EMA συνεδριάζει την Παρασκευή για να αποφασίσει αν τα εμβόλια, όπως αυτό της Pfizer, για παιδιά από 12 έως 16 ετών, θα ξεκινήσουν να χορηγούνται προκειμένου να περιοριστεί κι άλλο η εξάπλωση του κορονοϊού.

Αν ο EMA ανάψει το πράσινο φως, δεν αποκλείεται στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί στα παιδιά 12 έως 15 ετών να ξεκινήσει το καλοκαίρι και πριν ανοίξουν τα σχολεία, είπε ο υπουργός Υγείας. Σε ερώτηση για το πως θα πειστούν οι γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά τους, ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι «η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών έχει πειστεί για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών».

Κατά την εκτίμηση του, θα έχει εμβολιαστεί το 70% του ελληνικού πληθυσμού μέσα στο καλοκαίρι. «Μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε φτάσει αυτό το ποσοστό, εφόσον συνεχιστούν κανονικά οι παραδόσεις των εμβολίων» είπε ο υπουργός Yγείας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το πότε μπορούμε να αισθανθούμε ασφαλείς. Ο Βασίλης Κικίλιας συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν εμβόλια για όποιο κι αν επιλέξει ο πολίτης», κάνοντας ξεκάθαρο ότι η επάρκεια εμβολίων είναι διασφαλισμένη καθώς «έχουν ήδη προαγοραστεί 30 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων» από τη χώρα μας.

Μιλώντας για το πέναλτι σε όσους ακυρώνουν το ραντεβού τους, είπε ότι η δεκαπενθήμερη αυτή αναστολή για ακυρώσεις των εμβολιασμών «δεν είναι τιμωρητική πολιτική», αλλά ουσιαστικά ήρθε να διορθώσει και κάποια λάθη που έγιναν από τους ίδιους τους πολίτες όσον αφορά την διαχείριση του ραντεβού.

Αναφερόμενος στους κατάκοιτους ηλικιωμένους, οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινηθούν από το σπίτι τους για να κάνουν το εμβόλιο, είπε ότι «έχει ήδη ληφθεί ειδική μέριμνα για τον εμβολιασμό τους, στον οποίο θα συμβάλλουν ακόμα και ιδιότητες».

Για το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, είπε ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο παραμένει στο τραπέζι και εξακολουθεί να συζητείται, αλλά «οι αποφάσεις θα ληφθούν σε ουδέτερο χρόνο». Ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς, έκανε λόγο για αναγκαιότητα υποχρεωτικού εμβολιασμού σε εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας είπε ότι ο ίδιος ζήτησε να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία για τα περιστατικά παρενεργειών που σχετίζονται αποδεδειγμένα με τα εμβόλια και κυρίως με αυτό της Astra Zeneca, «προκειμένου να μη δημιουργείται η εικόνα από όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας ότι οι παρενέργειες αφορούν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού» από τις πέντε αυτές περιπτώσεις.

 

Πηγή:newsit.gr