Σε συναγερμό βρίσκονται κυβέρνηση και οι λοιμωξιολόγοι, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες στο επίκεντρο της πανδημίας του κοροναϊού έχει βρεθεί η Αττική. Σε συνδυασμό με την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και την εμφάνιση της βρετανικής μετάλλαξης του ιού, το Λεκανοπέδιο θυμίζει… καζάνι που βράζει και είναι έτοιμο να εκραγεί.

Από την αρχή της πανδημίας, η Αττική συνήθως παρουσίαζε τα περισσότερα κρούσματα από άλλες περιφέρειες. Ωστόσο, τα κρούσματα ήταν διεσπαρμένα από γειτονιά σε γειτονιά, σε πολλές μικρές και μεμονωμένες εστίες. Τώρα, αφού σάρωσε τη Βόρεια Ελλάδα, η ξέφρενη πορεία της πανδημίας την έχει φέρει και στην πρωτεύουσα και τις γύρω περιοχές, όπου παρατηρούνται clusters υπερμετάδοσης – ειδικά στο κέντρο της Αθήνας και στη Δυτική Αττική.

Το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν νέα μέτρα στην Αττική δεν αποκλείεται – ακόμη και πριν την προσεχή Παρασκευή. Μάλιστα, την Τετάρτη θα βρεθούν στη Βουλή οι Βασίλης Κικίλιας, Σωτήρης Τσιόδρας, Νίκος Χαρδαλιάς και Παναγιώτης Αρκουμανέας προκειμένου να ενημερώσουν για τα πεπραγμένα αλλά και τις μελλοντικές στοχεύσεις στο μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Πάνω από το 1 ο δείκτης R στην Αττική

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής του υπουργείου Υγείας την περασμένη Παρασκευή, στην Αττική ο δείκτης μεταδοτικότητας RT αυξήθηκε στο 1,01, ενώ στη Νότια Ελλάδα ευρύτερα έχει ανέλθει στο 1,10. Eδώ και πάνω από μία εβδομάδα, επίσης, στην Αττική καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων κατά 50%.

Καθημερινά πλέον έχουμε πλέον 50-80 νέες εισαγωγές ασθενών Covid στα νοσοκομεία της Αττικής. Στην πρώτη ΥΠΕ, που περιλαμβάνει την Αττική, μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα είχαν γίνει 455 εισαγωγές, οι οποίες την Κυριακή έφτασαν τις 547.

Την περασμένη Παρασκευή οι εισαγωγές στην Αττική εκτινάχθηκαν στις 87, σε σύνολο 155 εισαγωγών ασθενών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας εκείνη την ημέρα. Επρόκειτο για τον υψηλότερο αριθμό εισαγωγών του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, μόνο χθες Κυριακή είχαμε 55 εισαγωγές στην Αττική σε σύνολο 119 εισαγωγών σε όλη τη χώρα.

Για τις απλές κλίνες έχουμε κάλυψη κατά 22,10% στην επικράτεια, ενώ για τις ΜΕΘ Covid κατά 41,08%.

Κατά την πρωινή σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση της κατάστασης με τον κοροναϊό στην Αττική και το ενδεχόμενο τρίτου κύματος, έγινε γνωστό ότι το υπ. Υγείας σχεδιάζει την αύξηση των κλινών απλής νοσηλείας και των κλινών ΜΕΘ, αλλά και την αύξηση φιαλών οξυγόνου στα νοσοκομεία της Αττικής.

 

Πηγή:in.gr