Σύμφωνα με δημοσιεύματα αλλά και προσωπικές καταγγελίες στα κοινωνικά δίκτυα, έφοδοι της Ελληνικής Αστυνομίας έγιναν το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στο Village Mall στο Μαρούσι και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στον πολυκινηματογράφο Aελλώ στην Κυψέλη, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι ιδιοκτήτες των κινηματογράφων άφηναν ανηλίκους να παρακολουθήσουν το «Joker» του Τοντ Φίλιπς, ταινία που είναι «κατάλληλη άνω των 18 ετών».

Στην πρώτη περίπτωση, στο Mall στο Μαρούσι, αστυνομικοί φέρεται ότι μπήκαν στον κινηματογράφο σε μεσημεριανή προβολή της ταινίας και πραγματοποίησαν έλεγχο, ενώ προχώρησαν και στη σύλληψη του υπευθύνου του κινηματογράφου, για τον οποίο σχηματίστηκε δικογραφία. Αυτός αφέθηκε ελεύθερος κατόπιν εντολής εισαγγελέα. Οι καταγγελίες αναφέρουν οι αστυνομικοί φέρονται να οδήγησαν στο τμήμα ανήλικους θεατές, τους οποίους και κράτησαν για αρκετές ώρες, μαζί με τους γονείς τους, γεγονός όπως που δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Στη δεύτερη περίπτωση, στον κινηματογράφο Αελλώ, οι αστυνομικοί έκαναν έλεγχο σε απογευματινή προβολή, πράγμα που επιβεβαιώνεται από την αξιωματικό υπηρεσίας του Α.Τ. Θήρας ότι η Αμεση Δράση δέχθηκε καταγγελία ότι την ταινία παρακολουθούσαν πολλοί ανήλικοι και ότι ειδοποίησε το τμήμα της οδού Θήρας. Ομως, επειδή το τμήμα αυτό δεν είχε στη διάθεσή του περιπολικό, εστάλη περιπολικό απ’ το τμήμα της οδού Πατησίων με δύο αστυνομικούς. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, οι αστυνομικοί διερεύνησαν το περιστατικό, χωρίς να προχωρήσουν σε καμιά προσαγωγή.

Από την ΕΛ.ΑΣ. διαψεύδεται η πληροφορία που κυκλοφόρησε ότι στον κινηματογράφο Αελλώ μπήκαν οπλισμένοι άνδρες των ΕΚΑΜ ή ότι και στις δύο περιπτώσεις του Σαββάτου και της Κυριακής έγιναν συλλήψεις ανήλικων και γονεών.

Joker


Και στις δύο περιπτώσεις, αυτή του Village στο Mall Αμαρουσίου και αυτή του Αελλώ, οι καταγγελίες φέρεται να έγιναν από δύο γυναίκες υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού, πράγμα που επιβεβαιώνει ο αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., μιλώντας στο Αθηναϊκο Πρακτορείο Ειδήσεων. Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συγκεκριμένος αξιωματικός, και στις δύο περιπτώσεις τηλεφώνησαν δύο διαφορετικές γυναίκες, προκειμένου να καταγγείλουν την είσοδο ανηλίκων στους κινηματογράφους, οι οποίες παρέμειναν στο σημείο και κατηύθυναν τους αστυνομικούς των τοπικών τμημάτων που πήγαν, ως όφειλαν, για να ελέγξουν την καταγγελία. Πάντα με την υπόδειξη των δύο γυναικών, οι αστυνομικοί εντόπισαν τους ανήλικους, τους οποίους, όπως προβλέπεται, παρέδωσαν στους γονείς τους, τους οποίους ειδοποίησαν να πάνε επιτόπου και στη συνέχεια οδήγησαν τους υπευθύνους στα αστυνομικά τμήματα.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, με ανακοίνωσή του, διέψευσε πως έδωσε εντολή στις αστυνομικές αρχές να παρέμβουν σε κινηματογραφικές αίθουσες.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διαψεύδει κατηγορηματικά την είδηση ότι έδωσε οποιαδήποτε εντολή στις αστυνομικές αρχές να παρέμβουν σε κινηματογραφικές αίθουσες. Δεδομένου ότι στην είδηση φέρεται ότι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσαν για την παρουσία ανηλίκων στις αίθουσες προβολής, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε εντολή να εξακριβωθεί εάν πράγματι οι φερόμενες πληροφορίες αληθεύουν. Σε περίπτωση που εξακριβωθεί ότι οι καταγγέλλοντες είναι πράγματι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα διαδικασίες. ​

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η Υπουργός Πολιτισμού κα Μενδώνη επιβεβαίωσε το περιστατικό.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εξήγησε ότι η ενέργεια των δύο υπαλλήλων του υπ. Πολιτισμού ήταν «ανοίκεια». «Δεν ρώτησαν ούτε ενημερώσαν την ιεραρχία του υπουργείου. Είναι υπάλληλοι του ΥΠΠΟ που κινήθηκαν αυτοβούλως και προφανώς χωρίς να έχουν πάρει καμία εντολή» είπε η κυρία Μενδώνη.

«Δεν ενημέρωσαν κανένα. Υπερέβησαν τις όποιες αρμοδιότητες είχαν και γι αυτό θα κινηθούν οι διαδικασίες του ποινικού κώδικα. Δεν είναι δυνατόν κανείς να δημιουργεί τέτοιο κοινωνικό πρόβλημα επικαλούμενος υπαλληλική ιδιότητα. Δεν είχαν καμία αρμοδιότητα καταστολής, δεν είχαν καμία αρμοδιότητα να καλέσουν την αστυνομία. Όλη η συμπεριοφρά τους ήταν υπερβάλλουσα των αρμοδιοτήτων τους. Λειτούργησαν αυθαιρέτως. Δεν μπορώ να καταλάβω τι ήταν αυτό που τις οδήγησε να ανεργήσουν έτσι» πρόσθεσε η κυρία Μενδώνη.

Όπως διευκρίνισε «οι δύο κυρίες ανήκουν στο προσωπικό της γενικής διεύθυνσης σύγχρονου πολιτισμού. Είναι μέλη επιτροπής που εξετάζει την καταλληλότητα των ταινιών. Η επιτροπή είναι γνωμοδοτική και αυτό που λέει το θεσμκό πλαίσιο είναι ότι έχουν δικαίωμα ελέγχου αποκλειστικά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους δηλαδή στο γνωμοδοτικό τους ρόλο. Ο έλεγχος δεν σημαίνει καλώ την αστυνομία. Έλεγχος σημαίνει ότι ο αιθουσάρχης έχει την α ή β παράβαση ή συμπεριφορά».

«Καταδικάζω απερίφραστα την κίνησή τους» είπε η κυρία Μενδώνη και ανακοίνωσε ότι «θα λάβουμε όλα τα μέτρα για τον πειθαρχικό έλεγχο των συγκεκριμένων».