Στην ανάσα που δίνει στις πληττόμενες επιχειρήσεις και νοικοκυριά η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για αναστολή πληρωμών έως το τέλος του 2021 όλων των οφειλών προς το Δημόσιο αναφέρεται το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά και η ΕΣΕΕ.

«Πρόκειται ουσιαστικά για μια μετάθεση στις προθεσμίες εξόφλησης οφειλών του 2020 και του 2021 η οποία, αν συνυπολογιστεί και ο μέγιστος αριθμός δόσεων που μπορεί να φθάνει τις 48, επεκτείνεται μέχρι και το τέλος του 2025» επισημαίνει ο πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης. Και προσθέτει: «Ο υπουργός Οικονομικών ουσιαστικά με αυτή την απόφαση του δίνει “φιλί ζωής” σε χιλιάδες επιχειρήσεις και ανακουφίζει εκατομμύρια φορολογούμενους. Εκτιμούμε τη 12μηνη αναστολή πληρωμής οικονομικών υποχρεώσεων στο Δημόσιο και το “πάγωμα” οφειλών της πανδημίας μέχρι τέλος του έτους ενώ περιμένουμε ανάλογες αποφάσεις στήριξης στο μέλλον».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, που σημειώνει: «Η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα να παράσχει οχτάμηνη παράταση στις υπό αναστολή φορολογικές υποχρεώσεις των πληττόμενων κλάδων ήταν απολύτως επιβεβλημένη. Η δε έγκαιρη ανακοίνωσή της δείχνει πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει επίγνωση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες ως φυσικά πρόσωπα. Επισημαίνουμε, ωστόσο, πως στο ευεργετικό μέτρο πρέπει να ενταχθούν και οι βεβαιωμένες οφειλές του 2020 (για τη χρήση του 2019) που αφορούν ΕΝΦΙΑ και Φόρο Εισοδήματος, αντί για την «Πάγια Ρύθμιση», που είναι ασύμφορη λόγω υψηλού επιτοκίου και με λιγότερες δόσεις, χωρίς πρόβλεψη μάλιστα άτοκων καταβολών».

Και συνεχίζει: «Οι σημερινές ανακοινώσεις στη βουλή του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη για αναστολή των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών υποχρεώσεων για επαγγελματίες και εργαζομένους είναι μεν ευπρόσδεκτες και δίνουν «ανάσες» στην αγορά, χρειάζεται όμως απαραιτήτως να συμπληρωθούν με απόφαση του για αναστολή έως το τέλους του έτους και των εκκαθαρισμένων οφειλών του 2019. Σύμφωνα με τελευταία ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, χιλιάδες επαγγελματίες με χρεωστικό υπόλοιπο πρέπει να καταβάλλουν την πρώτη δόση τους για αυτές τις οφειλές στις 31 Μαρτίου, απαίτηση που είχε προϋπολογιστεί το περασμένο φθινόπωρο, με βάση τελείως διαφορετικές προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας. Ακόμη περισσότερο, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των τρεχουσών ασφαλιστικών υποχρεώσεων προτείνουμε να επανέλθει η μείωση κατά 25% που ίσχυσε στο πρώτο lockdown για την έγκαιρη καταβολή τους. Υπό το καθεστώς των ασφυκτικών πιέσεων που υφίστανται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα βρουν το βηματισμό τους μόνο με ολοκληρωμένη, μακροπρόθεσμη στήριξη από την πολιτεία.

Πηγή: newsbomb.gr