Σήμερα αναμένεται να συζητηθεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Λαμίας το δεύτερο αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για τη νομιμότητα της μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού.

Ο σχεδόν δύο μήνες απεργός πείνας και καταδικασμένος για εγκλήματα της 17 Νοέμβρη, ζητά να μεταβεί από τις φυλακές Κασσαβέτειας στις φυλακές Κορυδαλλού, και όχι σ’ αυτές του Δομοκού, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Θέμη Σοφό.

Ωστόσο, χθες, στο πρώτο αίτημα που εκδικάστηκε, για την αναβολή της έκτισης της ποινής του, η απάντηση του δικαστηρίου ήταν αρνητική.

Οι συνήγοροι της πλευράς Κουφοντίνα, επικαλέστηκαν την επιδεινούμενη κατάσταση της υγείας του,  ωστόσο, οι δικαστές του Πλημμελειοδικείου Λαμίας, απέρριψαν ομόφωνα το αίτημα Κουφοντίνα, κρίνοντας ότι η περίπτωσή του δεν εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου που προβλέπει διακοπή στην έκτιση της ποινής καταδίκων λόγω σοβαρότατων προβλημάτων υγείας (μακροχρόνιας νόσου κλπ).

Έκριναν δε  ότι ο ίδιος με δική του απόφαση υποβάλλει τον εαυτό του σε δοκιμασία της υγείας του.

«Η αντιμετώπιση της σοβαρής ασθένειας», που αναφέρεται στο δικαστικό σκεπτικό, «μπορεί να γίνει μέσω της ιατρικής βοήθειας που του προσφέρεται. Ο αιτών είναι αυτός που θέτει ως προϋπόθεση τη διακοπή της έκτισης της ποινής για να δεχθεί ιατρική βοήθεια».

»Το δικαστήριο κρίνει πως η παραμονή του στο νοσοκομείο δεν αποτελεί δυσμενή μεταχείριση» αναφέρει η απόφαση σύμφωνα με την Καθημερινή.

«Ο νόμος απαιτεί ο κρατούμενος να πάσχει από μόνιμη και χρόνια πάθηση και όχι από προσωρινή. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει μια σοβαρή διατάραξη των ζωτικών του οργάνων, που συνίσταται σε επιλογή του ίδιου του κρατουμένου, με πλήρη συνείδηση.» ανέφερε η εισαγγελέας.

»Ο ίδιος συναινεί και αποδέχεται τις επιπλοκές της υγείας του. Επίσης, δεν πληρούται ούτε ο άλλος όρος του νόμου, αυτός της υπέρμετρα σκληρής μεταχείρισης. Η συνέχιση της έκτισης της ποινής του γίνεται μέσα στο νοσοκομείο.»

»Αμέσως μόλις σταματήσει την απεργία πείνας, θα δεχθεί την ιατρική φροντίδα» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Θέμης Σοφός, ανέπτυξε αναλυτικά στο δικαστήριο το αίτημα Κουφοντίνα, αναφέροντας «Μια δυσμενής μεταχείριση σε έναν ασθενή που είναι προ των πυλών του θανάτου. Έχει νόημα εν προκειμένω η εκτέλεση της ποινής;»

Πρόσθεσε δε, ότι «Η κοινοβουλευτική δημοκρατία σε αυτό αποβλέπει, στην καταλλαγή και όχι στην εκδίκηση. Τα εγκλήματά του έχουν κριθεί από το δικαστήριο, αλλά η δημοκρατία δεν εκδικείται. Πρέπει να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος».

Με πληροφορείς της Καθημερινής

Πηγή: lifo.gr