Τι καταγγέλλουν οι πολίτες, τι γίνεται με το αντιπυρικό της περιφέρειας – γιατί δεν λειτούργησε το 112

Πύρινος εφιάλτης από χθες τη νύχτα στα Γεράνεια όρη. Τεράστιες εκτάσεις δάσους αλλά και οικίες στην περιοχή του Σχίνου και στις Βαμβακιές παραδόθηκαν στις φλόγες παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλλαν από την πρώτη στιγμή επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής και πλήθους εθελοντών καθώς και εναέριων που έσπευσαν να συνδράμουν.

Σήμερα η κατάσταση παραμένει δύσκολη και επικίνδυνη αφού οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν, το μέτωπο όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Γιώργος Γκιώνης είναι τεράστιο και η μορφολογία ιδιαίτερη. Το Λουτράκι είναι επι ποδός αφού η φωτιά δεν αποκλείεται λόγω των ανέμων να γυρίσει προς την Λουτρόπολη, αυτήν την ώρα έχει κατεύθυνση  προς Μέγαρα, Αλεποχώρι.

«Το μέτωπο είναι τεράστιο. Έχει περάσει και στα Μέγαρα στο Αλεποχώρι και δεν γνωρίζουμε αν γυρίσει προς το Λουτράκι. Βοηθούν όλοι, από αέρα και έδαφος αλλά είναι τεράστιο πραγματικά το μέτωπο. Στο Σχίνο έχουν καεί σπίτια, δεν έχει γίνει ακόμα καταγραφή, θα τα δούμε όλα αυτά από τη στιγμή που θα σβήσει η φωτιά. Υπάρχουν αναζωπυρώσεις, ο άνεμος αυξάνει σε ένταση και δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί. Η κατάσταση συνεχίζει να είναι δύσκολη» δήλωσε στα ΜΜΕ ο Γιώργος Γκιώνης.

 

Οι καταγγελίες των πολιτών για το δρόμο των 5 χλμ – το σχέδιο προστασίας και το 112 που δεν λειτούργησε

Από την πρώτη στιγμή που η φωτιά έγινε αντιληπτή οι κάτοικοι, βλέποντας την καρδιά του δάσους να φλέγεται για ακόμα μια φορά, έκαναν λόγο για το δρόμο των 5 χιλιομέτρων που εκκρεμεί και μπορεί σε τέτοιες περιπτώσεις να αποβεί σωτήριος. Παράλληλα ήρθαν στο φως και καταγγελίες περιφερειακών συμβούλων περι μη επικαιροποίησης του αντιπυρικού σχεδιασμού της περιφέρειας, η κ.Δήμητρα Λυμπεροπούλου υπήρξε ιδιαίτερα αιχμηρή. Αναφορικά με το 112, τον αριθμό έκτακτης ανάγκης και προειδοποίησης ο οποίος δεν λειτούργησε ούτε και σε αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, «το 112 δεν ενεργοποιήθηκε διότι δεν υπήρχε λόγος αναστάτωσης αυτές τις μεταμεσονύχτιες ώρες στους κατοίκους από την στιγμή που δεν κινδύνευε η περιουσία και η ζωή τους.»