Να απομακρυνθούν άμεσα από τα σπίτια τους στο Μπρουματζίνιου της νοτιοανατολικής Βραζιλίας κάλεσαν οι Αρχές τους κατοίκους μετά το συναγερμό που σήμαναν η πυροσβεστική υπηρεσία και η μεταλλευτική εταιρεία Vale για άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης ενός ακόμη φράγματος στην περιοχή.
Η εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι σήμανε συναγερμό σήμερα τα ξημερώματα (9.30 ώρα Ελλάδας) καθώς «παρατηρήθηκε αύξηση των υδάτων στο φράγμα 6», του ορυχείου Κορέτζο ντου Φεϊζάου. Την Παρασκευή κατέρρευσε το φράγμα τελμάτων του ίδιου ορυχείου με αποτέλεσμα να χάσουν τις ζωές τους 40 άνθρωποι, να τραυματιστούν 23  και να αγνοούνται άλλοι 300, εκ των οποίων οι 250  υπάλληλοι ή συνεργάτες της Vale.

Πυροσβέστες έχουν αρχίσει ήδη να εκκενώνουν χωριά που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Με μεγάφωνα, ξύπνησαν τους 39.000 κατοίκους του Μπρουματζίνιου, καλώντας τους να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Λόγω της επιχείρησης εκκένωσης των κοινοτήτων, έχουν διακοπεί προσωρινά οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων στο ποτάμι της λάσπης που κάλυψε την Παρασκευή την περιοχή. «Ρίχνουμε όλο το βάρος στην εκκένωση», είπε ο επικεφαλής της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας, Πέντρο Αϊχάρα,μιλώντας σε δημοσιογράφους.

ΠΗΓΗ: iefimerida