Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων. Στα 0,192 ευρώ ανά λίτρο το ύψος του επιδόματος. Σε χαλάρωση των κριτηρίων και διεύρυνση των δικαιούχων προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Μεγαλύτερα ποσά επιδόματος για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα αλλά με αυξημένες ανάγκες για πετρέλαιο θέρμανσης λόγω του τόπου της διαμονής τους προβλέπει η υπουργική απόφαση με τα νέα κριτήρια χορήγησης που θα δοθεί αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα. Αμέσως μετά θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να μπορέσουν οι πολίτες να υποβάλουν αίτηση.

Οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών φέρεται να έχουν καταλήξει με την έκδοση της υπουργικής απόφασης σε αύξηση του βασικού ποσού του επιδόματος κατά 20% από 0,16 σε 0,192 ευρώ ανά αγοραζόμενο λίτρο πετρελαίου θέρμανσης. Παράλληλα, έρχεται χαλάρωση των κριτηρίων για το επίδομα προκειμένου να το λάβουν περισσότερα νοικοκυριά καθώς και αύξηση του ποσού της επιδότησης ανά λίτρο κατανάλωσης.

Στόχος βέβαια παραμένει το επίδομα να φτάνει σε νοικοκυριά με πραγματική οικονομική αδυναμία κάλυψης της δαπάνης και με αυξημένες ανάγκες για θέρμανση.

Το ποσό της επιδότησης για το επίδομα θέρμανσης θα είναι αυξημένο κατά 10 εκατ. ευρώ, από τα 57,5 εκατ. ευρώ στα 67,5 εκατ. ευρώ. Τα νοικοκυριά τα οποία θα αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης και θα πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα λάβουν για τη φετινή σεζόν στο σύνολό του το ποσό του επιδόματος.

Για το 2020 μέχρι στιγμής δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη δαπανών για επίδομα θέρμανσης. Και αυτό διότι, όπως υπογραμμίζουν από το υπουργείο Οικονομικών, του χρόνου θα υπάρξει συνολική αναδιάρθρωση του επιδόματος θέρμανσης. Το σίγουρο είναι ότι θα πληρωθεί τον Ιανουάριο του 2021.

Το επίδομα, πάντως, είναι ακατάσχετο και δεν συμψηφίζεται με χρέη προς το Δημόσιο, ενώ τα δικαιολογητικά πρέπει να φυλάσσονται για μια 5ετία από τους καταναλωτές, καθώς προβλέπονται έλεγχοι και μπορεί να ζητηθούν πίσω τα ποσά της επιδότησης.

Τι περιλαμβάνει η αίτηση επιδότησης

Λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία των αιτήσεων, τα νοικοκυριά πρέπει να γνωρίζουν ότι στην αίτηση αναγράφονται, κατά περίπτωση, τα ακόλουθα στοιχεία:

◼ Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος υπόχρεου φορολογικής δήλωσης.

◼ Το ονοματεπώνυμό του.

◼ Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του.

◼ Ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου.

◼ Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας.

◼ Η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

◼ Αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο ΑΦΜ του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος.

◼ Τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

◼ Η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία.

◼ Τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Ποιοι δικαιούνται και ποιοι εξαιρούνται από το επίδομα

Σύμφωνα με όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή- καθώς αναμένεται η υπουργική απόφαση με ενδεχόμενη διεύρυνση των κριτηρίων-, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:

α. Αγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.

β. Εγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

γ. Μονογονεϊκές οικογένειες που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Δεν δικαιούνται το επίδομα όσοι κατέχουν αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη, λόγω τεκμηρίων.

Επίσης αποκλείονται από το επίδομα όσοι δηλώνουν «φιλοξενούμενοι» και όσοι διαθέτουν Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο ή ποσοστά συνιδιοκτησίας επί Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα από δύο αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία.

Πηγή efsyn.gr (Μάριος Χριστοδούλου)