Λόγοι και διαγγέλματα που εκφωνήθηκαν σε κρίσιμες καμπές της ελληνικής ιστορίας, από ανθρώπους σε θέση ισχύος

 Η θεατρική παράσταση «Από Θέση Ισχύος-Η δύναμη του δημόσιου λόγου», παρουσιάζεται το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου στο θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη» στα Βριλήσσια, από το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, σε σκηνοθεσία ΄Ενκε Φεζολλάρι.

 Παρά την πανδημία, και λαμβάνοντας όλους τος υγειονομικούς κανόνες, το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών καινοτομεί και ξαφνιάζει ευχάριστα το φετινό καλοκαίρι με μία παράσταση βασισμένη σε κείμενα τωνΘουκυδίδη, Ηρόδοτου, Πλάτωνα, Αρριανού, Αριστοτέλη, Διόδωρου Σικελιώτη, M.L.King. Το έργο υπογράφει ο ταλαντούχους σκηνοθέτης  Ενκε Φεζολλάρι, ενώ η ερμηνεία των τεσσάρων πρωταγωνιστών, Φιλαρέτης Κομνηνού,  Αλέκου ΣυσσοβίτηΆννας Μάσχα και  Καλλιόπης Ευαγγελίδου, καθηλώνουν το κοινό.

Λόγοι και διαγγέλματα που εκφωνήθηκαν σε κρίσιμες καμπές της ελληνικής ιστορίας, από ανθρώπους σε θέση ισχύος. Στο επίκεντρο ο δημόσιος χώρος και ο δημόσιος λόγος.  Πολίτες και Πολιτικοί μέσα στην ιστορία. Αψιμαχίες, λόγοι που δίχασαν και ένωσαν, που ανέστησαν το ηθικό και κατακεραύνωσαν αντιπάλους. Λόγοι που ενίοτε καθοδηγούν επιμελώς το κοινό αίσθημα και φλερτάρουν με τη δημαγωγία. Ο πολίτης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της ιστορίας. Λόγοι αστικής δημοκρατίας και στρατηγικής ευφυΐας. Ηγέτες με πολιτικές αρετές και Ηθική. Αλαζονικοί και στοργικοί, συναισθηματικοί ενίοτε και ψυχροί λόγοι που εκφωνήθηκαν στις πιο κρίσιμες καμπές του Αρχαίου Κόσμου.

 
Θρυλικές μάχες μιας ιστορικής πραγματικότητας που μας περικλείει. Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, η Σικελική Εκστρατεία, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Περικλής, ο Θεμιστοκλής, ο Αλκιβιάδης, παρελαύνουν και εφορμούν, καθοδηγούν και υποδεικνύουν την ατομική ευθύνη στην συλλογική δράση. Φιλοδοξίες και όνειρα, ήρωες και αποστάτες.

 
Η παράσταση με άξονα τους λόγους αυτούς όπως μας παραδοθήκαν από τον Ηρόδοτο, τον Θουκυδίδη, τον Αρριανό κ.ά. και με την φόρμα της αρχαίας τραγωδίας γίνεται μια εποποιΐα ιστορικής αναζήτησης  στο επίκεντρο της οποίας είναι ο Άνθρωπος-Πολίτης, η αρετή, η συμμετοχή στα κοινά, η ανάγκη για συλλογικότητα. Οι λόγοι των αρχαίων μας δίνουν τις απαντήσεις που αναζητούμε ακόμα και σήμερα, για τον άνθρωπο, τη δημοκρατία, την αρετή, την ελευθερία. Μας προσφέρουν γνώση ακριβή, και ματιά κριτική απέναντι στην ιστορία και τους κύκλους της, για να φτάσουμε στο σήμερα και να αναρωτηθούμε, τι έχει αλλάξει γύρω μας, τι μάθαμε τι ενστερνιστήκαμε και τι όχι.

πηγή: protothema.gr