Τη στιγμή που η οργή ξεχειλίζει σε Ιράκ και Ιράν για τη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί, ο πρόεδρος Τραμπ έρχεται αντιμέτωπος με αντιπολεμικές διαδηλώσεις και στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Σήμερα πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις σε περισσότερες από 70 πόλεις της χώρας με εκατοντάδες διαδηλωτές να ζητούν από τον πρόεδρο να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στο Ιράκ.

Οι κινητοποιήσεις οργανώθηκαν από τον συνασπισμό Answer, μια αντιπολεμική οργάνωση που ιδρύθηκε λίγο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον διαδηλωτές γέμισαν το πάρκο Λαφαγιέτ μπροστά από τον Λευκό Οίκο, ενώ ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και η αγέραστη Τζέιν Φόντα, η οποία πραγματοποιεί σειρά κινήσεων τις τελευταίες εβδομάδες κατά της κλιματικής αλλαγής.

Οι οργανώσεις είχαν προγραμματιστεί προτού πραγματοποιηθεί το αμερικανικό χτύπημα κατά του Σουλεϊμανί, όμως πήραν άλλη τροπή μετά τη δολοφονία.

«Δεν θα επιτρέψουμε να συρθεί η χώρα μας σε άλλον έναν πόλεμο», είπε ένας από τους οργανωτές στο πλήθος, το οποίο στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το Ξενοδοχείο Τραμπ, σε μικρή απόσταση από τον Λευκό Οίκο.

«Χρειάζεστε να στρέψετε αλλού την προσοχή; Ξεκινήστε έναν πόλεμο», έγραφε το πλακάτ που κρατούσε ο 66χρονος Σαμ Κουκ. «Η χώρα αυτή είναι στα χέρια κάποιου που είναι διανοητικά ασταθής, του Ντόναλντ Τραμπ. Φοβάμαι ότι θα ξεκινήσει έναν πόλεμο από απερισκεψία, γιατί πιστεύω ότι δεν το θέλει πραγματικά», είπε.

Η Σίριν, μια Ιρανοαμερικανίδα 31 ετών, που δεν θέλησε να πει το επώνυμό της, δήλωσε επίσης ότι «ανησυχεί για την πιθανότητα ενός πολέμου με το Ιράν». «Δαπανήσαμε ήδη τρισεκατομμύρια δολάρια για άδικους πολέμους στο Ιράκ (…) και στο Αφγανιστάν και πού οδήγησε αυτό;» διερωτήθηκε, εξηγώντας ότι μετά απ’ όλα αυτά το Ιράν βγήκε ενισχυμένο καθώς μετατράπηκε σε «σημαντική πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική δύναμη στο Ιράκ».

Στην Τάιμς Σκουέρ στη Νέα Υόρκη, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κρατώντας πανώ με τα οποία ζητούσαν να μην εμπλακεί η χώρα σε έναν πόλεμο με το Ιράν αλλά και να επιστρέψουν οι Αμερικανοί στρατιώτες από το Ιράκ. «Ο πόλεμος δεν είναι στρατηγική επανεκλογής», έγραφε ένα από τα πλακάτ.

Πηγη efsyn.gr