Connect with us

Επικαιρότητα

Αναγκαία η ανάπτυξη του τουρισμού ατόμων με αναπηρία

Published

on

Μία ολόκληρη φιλοσοφία έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια γύρω από το κομμάτι της ανάπτυξης του τουρισμού που απευθύνεται σε Άτομα με Αναπηρία. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, κατά το έτος 2006 τα εν δυνάμει έσοδα από τουριστικό προϊόν για ΑμεΑ στην ευρωπαϊκή ήπειρο κυμαίνονταν μεταξύ 83 δισεκατομμυρίων έως 166 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στην Ευρωπαϊκή ήπειρο τα ΑμεΑ ξεπερνούν τα 127.000.000 και από αυτούς, οι 90.000.000 έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν και αναζητούν προορισμούς προσβάσιμους με κατάλληλες υποδομές ενώ συνολικά το 10% του γενικού πληθυσμού παγκοσμίως αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα αναπηρίας και η Ελλάδα θέλει να προσφέρει το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στις θάλασσές της.

Το κομμάτι της εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρία- κινητικά προβλήματα έχει αναπτύξει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια η Κύπρος «ποντάροντας» σημαντικά σε αυτό το κομμάτι του τουρισμού αλλά και η γειτονική μας Κέρκυρα. Πριν από λίγες μόλις μέρες μάλιστα δόθηκε στην δημοσιότητα ο χάρτης με τις 21 προσβάσιμες παραλίες της Κέρκυράς για το 2020.Στον χάρτη αναφέρεται εκτός από την τοποθεσία και το είδος της εγκατάστασης, αφού κάθε αναπηρία έχει διαφορετικές ανάγκες. Οι ευκολίες που παρέχονται δεν αφορούν μόνον ΑμεΑ, αλλά και τους ηλικιωμένους ή τους ανθρώπους που έχουν κινητική δυσκολία λόγω ασθενείας.

Τι χάνουμε

Το μέγεθος της αγοράς τουρισμού για ΑμεΑ ξεπερνά τα 166 δισεκατομμύρια ευρώ. Φυσικά, ελάχιστο μέρος από τα χρήματα αυτά φθάνει στη χώρα μας και ειδικά στην περιοχή μας, όπου ως επιχειρηματική δραστηριότητα ο τουρισμός για ΑμεΑ παραμένει πλημμελής και κατά περίπτωση. Υπάρχουν ξενοδοχεία, χώροι πολιτισμού και ψυχαγωγίας που διαθέτουν στοιχειώδεις υποδομές για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα όρασης, όμως ένα μεγάλο μέρος καταλυμάτων και αξιοθέατων παραμένουν αποκλεισμένα για τους ανθρώπους με αναπηρία. Ο τουρισμός για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) παραμένει παραγνωρισμένος ως μορφή επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, παρότι θα μπορούσε να συνεισφέρει σημαντικά στη διεύρυνση της αντίστοιχης αγοράς.

Οι αριθμοί εντυπωσιάζουν καθώς περισσότεροι από 127.500.000 τουρίστες παγκοσμίως έχουν ανάγκη από προσβάσιμες υποδομές και σχεδόν 90.000.000 από αυτούς διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδεύουν εκτός της χώρας τους για αναψυχή. Το μέγεθος της αγοράς τουρισμού για ΑμεΑ φθάνει τα 166 δισεκατομμύρια ευρώ. Δυστυχώς τόσο στη περιοχή μας όπως και σε πολλές περιοχές της χώρας μας δεν έχει αναπτυχθεί ως επιχειρηματική δραστηριότητα ο τουρισμός για ΑμεΑ. Υπάρχουν ξενοδοχεία, χώροι πολιτισμού και ψυχαγωγίας που διαθέτουν στοιχειώδεις υποδομές για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα όρασης, όμως ένα μεγάλο μέρος καταλυμάτων και αξιοθέατων παραμένουν αποκλεισμένα για τους ανθρώπους με αναπηρία.

Σε αυτή την πολυπληθή κατηγορία ανήκουν άτομα με κινητικές, αισθητηριακές, γνωστικές αναπηρίες, αυτισμό, όσοι εμφανίζουν αχρωματοψία, οι νεφροπαθείς αλλά και οι άνθρωποι τρίτης ηλικίας, που, παρότι διαθέτουν σχετική αυτονομία, έχουν ανάγκη από ειδικές υποδομές.

Για να χαρακτηριστεί ένας χώρος προσβάσιμος, θα πρέπει να πληροί μεγάλο αριθμό κριτηρίων που καλύπτουν κάθε αναπηρία και ξεχωριστή ανάγκη: να είναι απρόσκοπτη η πρόσβαση από τον εξωτερικό χώρο στον εσωτερικό αλλά και η κίνηση στο εσωτερικό του, να διαθέτει ανελκυστήρα με σύστημα Μπράιγ και τουαλέτα για ΑμεΑ, τα δωμάτια να είναι ειδικά διαμορφωμένα σε ό,τι αφορά το ύψος του κρεβατιού, των διακοπτών κ.τ.λ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους χώρους εστίασης και στα καφέ, τα οποία συνήθως δεν διαθέτουν τις ειδικές τουαλέτες, ακόμη και όταν είναι δυνατή η προσέγγιση και η κίνηση των ΑμεΑ στο εσωτερικό. Οι όποιες προσπάθειες και τα φιλόδοξα σχέδια των ιδιοκτητών για στοχευμένες ανακαινίσεις με σκοπό να μπουν στο χάρτη των προσβάσιμων δομών συνήθως «σκοντάφτουν» στο μεγάλο κόστος που απαιτούν οι εργασίες και στην έλλειψη ενός θεσμοθετημένου πλαισίου που θα ενθαρρύνει και θα επιδοτεί ανάλογες πρωτοβουλίες. Είναι πολλοί, βέβαια, και αυτοί που δεν συνειδητοποιούν ότι «το να διαθέτεις προσβάσιμες υποδομές και φιλικούς στα ΑμεΑ προορισμούς δεν είναι φιλανθρωπία, αλλά επιχειρηματική κίνηση», όπως τονίζει η κυρία Βράκα. Επίσης, σημαντικό πρόβλημα δημιουργεί και η προκατάληψη που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους με αναπηρία σαν μοναχικούς, αποκλεισμένους, αρνητικούς στο ενδεχόμενο μετακίνησης και διακοπών.

Σε θετική κατεύθυνση

Πριν από μερικές μέρες κατατέθηκε πρόταση από τον  επικεφαλής της παράταξης «Ήλιδα- Νέα Γενιά Ιδεών» Δημήτρη Κράλλη. Ειδικότερα προτείνεται η παραχώρηση έκτασης 8 στρεμμάτων από την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας προκειμένου να δημιουργηθεί Πανελλήνιο Παραθεριστικό Κέντρο για Άτομα με Αναπηρία στην περιοχή της Κουρούτας σε έκταση 8 στρέμματα που συνορεύουν με το παραλιακό δάσος , απέναντι από τον Αγ. Αθανάσιο στην Κουρούτα, ιδιοκτησίας της Ιεράς Μητρόπολης  Ηλείας. Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ηλείας Παντελής Παπαναγιώτου, στην Ηλεία υπάρχουν περί τα 2150 άτομα με διάφορες μορφές αναπηρίας, στην Αχαΐα ο αριθμό ξεπερνά τις 6000 άτομα, ενώ περίπου 3500 άτομα ζουν στην Αιτωλοακαρνανία… την ίδια στιγμή περίπου 1000 άτομα με αναπηρία ζουν στα νησιά του Ιονίου. «Ειδικά στην περιοχή μας θα μπορούσε να αναπτυχθεί ο ιαματικός τουρισμός που βελτιώνει σημαντικά  την υγεία των ατόμων με αναπηρία ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναπτυχθεί και η προσβασιμότητα στις θάλασσες μας καθώς επανειλημμένα έχουμε αναφερθεί στη σημαντική ωφέλεια που έχει το θαλάσσιο μπάνιο στην υγεία των ατόμων με αναπηρία καθώς αποτελεί την καλύτερη μορφή φυσικοθεραπείας» υπογράμμισε ο Π. Παπαναγιώτου.

 

Πηγή:protinews.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz