Αλόννησος: Φώκια δάγκωσε τουρίστρια. Νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα

Δυσάρεστη εξέλιξη είχε η ιδέα κολυμβήτριας να χαϊδέψει μία φώκια στο θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου, αφού η γυναίκα κατέληξε να μεταφερθεί τραυματισμένη στο Νοσοκομείο του Βόλου από τα δαγκώματα του θαλάσσιου θηλαστικού.
Το πρωτόγνωρο, όσο και σπάνιο, περιστατικό συνέβη κοντά στο νησάκι της Κυρά Παναγιάς, βόρεια της Αλοννήσου, όταν η 50χρονη γυναίκα, από τη Βουλγαρία που έκανε τις διακοπές της με ιστιοφόρο, είδε μία φώκια στη θάλασσα. Η γυναίκα πλησίασε τη φώκια με πρόθεση να την χαϊδέψει και να τη θαυμάσει από πολύ κοντά, με αποτέλεσμα εκείνη να τρομάξει και να της επιτεθεί με δαγκώματα στα πόδια.

Έντρομη η τουρίστρια από την επίθεση και τα σοβαρά τραύματα στα πόδια της μεταφέρθηκε από μέλη της παρέας της στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου για την παροχή βοήθειας και από τους γιατρούς κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά της στον Βόλο, όπου νοσηλεύεται στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο.

Το περιστατικό σημειώθηκε πολύ κοντά στην Α’ Ζώνη του Θαλάσσιου Πάρκου της Αλοννήσου και θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο, αφού οι φώκιες που ζουν εκεί βρίσκονται σε προστατευμένη περιοχή, είναι εξοικειωμένες με τους ανθρώπους και παράλληλα πολύ φιλικές.

«Δεν ήμουν μπροστά στο περιστατικό, δεν ξέρω να πλησίασε ή όχι η γυναίκα. Το πάρκο είναι μια ανοιχτή περιοχή και όλα τα είδη ζουν ελεύθερα. Σε κάποια σημεία του πάρκου επιτρέπεται η προσέγγιση, σε άλλα όχι. Η προστασία είναι διαβαθμισμένη. Το περιστατικό έγινε στη ζώνη αυξημένης προστασίας. Εκεί επιτρέπεται η προσέγγιση των τουριστών και η αγκυροβόληση. Διάβασα τα δημοσιεύματα, και θέλω να τονίσω ότι οι φώκιες είναι άγρια ζώα, δεν είναι εξημερωμένες. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια αύξηση του πληθυσμού στις φώκιες. Επίθεση δεν μας έχει τύχει ξανά», σχολίασε σχετικά μιλώντας στο Mega ο Συντονιστής Φορέα Διαχείρισης του Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου, Σπύρος Ιωσηφίδης.

Πηγή:madata.gr