Αλλαγή της τελευταίας στιγμής για το που πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκες οι πολίτες

Σε κούρεμα των σημείων που πρέπει όλοι οι πολίτες υποχρεωτικά να φορούν μάσκες, προχώρησε το υπουργείο Υγείας. Ενώ αρχικά με βάση τις ανακοινώσεις Τσιόδρα-Χαρδαλιά, μάσκες έπρεπε υποχρεωτικά όλοι να φορούν σε κλειστούς χώρους όπου μπορεί να υπάρξει συνωστισμός, τελικώς περιορίστηκαν άρδην οι χώροι όπου θα φορούμε υποχρεωτικά υφασμάτινη ή χάρτινη μάσκα.

Με βάση τις νεότερες ανακοινώσεις που έγιναν, υποχρεωτική είναι η μάσκα για τους πολίτες μόνο στα ταξί, στα ιατρεία, στα διαγνωστικά κέντρα, στα νοσοκομεία και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Να υπενθυμιστεί ότι μέχρι πριν λίγα 24ωρα η μάσκα θα έπρεπε να χρησιμοποιείται από τους πολίτες σε σούπερ μάρκετ, στα παντοπωλεία, στα ιατρεία, τα διαγνωστικά κέντρα, τα νοσοκομεία, στα κουρεία, στα κομμωτήρια, στα κέντρα αισθητικής κ.α. Πλέον στους χώρους αυτούς μόνο οι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να τις φορούν.

Ταυτόχρονα τα τελευταία 24ωρα πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν επικρίνει το υπουργείο Υγείας για την αλλαγή στις τοποθετήσεις του σχετικά με τις μάσκες, καθώς αρχικά οι οδηγίες έλεγαν πως δεν θα πρέπει οι πολίτες να τις χρησιμοποιούν, αφού μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες, ενώ πλέον είναι και υποχρεωτικές και επισύρουν και πρόστιμα.


Από την άλλη οι τσουχτερές τιμές για τις μάσκες που προκαλούν επίσης αντιδράσεις, φαίνεται ότι συνέβαλαν στο να περιορισθούν οι χώροι. Εξάλλου ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει ότι δεν θα προχωρήσει σε πλαφόν στις τιμές, παρότι από την κυβέρνηση διαμηνύεται ότι μπορεί να υπάρξει ανώτατη τιμή ειδικά για τις χειρουργικές μάσκες.


Στη διάρκεια λοιπόν της σημερινής (2/5) ανακοίνωσης, ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στη χρήση μάσκας και είπε που αυτή είναι υποχρεωτική. Συγκεκριμένα, ανέφερε:

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
    Nοσοκομεία
    Iατρικά διαγνωστικά κέντρα
    Aσανσέρ
    Tαξί

  • Ενημέρωσε επίσης ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στα:
  •     Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  •     Σούπερ μάρκετ
  •     Καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα
  •     Ιατρεία
  •     Νοσοκομεία
  •     Διαγνωστικά κέντρα
  •     Κέντρα αισθητικής


Παράλληλα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας αυστηρές συστάσεις για χρήση μάσκας προβλέπεται για:

Κλειστούς χώρους
    Γραφεία
    Επισκέπτες κομμωτηρίων 

Πηγή:madata.gr