Με τη φράση “από τη θεωρία στην πράξη” ο δήμαρχος Βέλου – Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος υποδέχεται τις εξελίξεις στο έργο του οδοφωτισμού, ένα έργο το οποίο ό ίδιος χαρακτηρίζει εμβληματικό, ένα έργο που στην ολοκλήρωσή του θα προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας πλέον του 80%.
“Τα θετικά αποτελέσματα που θα λάβουν οι δημότες από το έργο αυτό δεν είναι μόνο οικονομικά, αλλά επιπλέον οικολογικά και τεχνολογικά αφού ο Δήμος μας μέσω των φωτιστικών εγκαθιστά δωρεάν και ένα εκτεταμένο δίκτυο που αποτελεί την βασική υποδομή στην οποία μπορεί να συνδέσει και τηλεδιαχειρισθεί κάθε πιθανή εφαρμογή smart city».”
Η σύμβαση υπεγράφη από το Δήμαρχο πριν απο 15 μήνες και το έργο σήμερα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Τα φωτιστικά σώματα σε πολλές κοινότητες έχουν αντικατασταθεί ενώ οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Βέλου-Βόχας έχουν ήδη καταγράψει τα πρώτα θετικά οικονομικά στοιχεία!
Παράλληλα, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα έχει μειωθεί αισθητά ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ειδική φωτοτεχνική μελέτη για την αντικατάσταση των λαμπτήρων στην Π.Ε.Ο.
Τα έξυπνα φωτιστικά που τοποθετούνται είναι κατασκευασμένα από εταιρεία η οποία είναι πρωτοπόρα στις τεχνολογίες led/ smart city & δικτύων, υπερκαλύπτοντας τις υψηλότερες παγκοσμίως προδιαγραφές και οπτικά πρότυπα.
Ο Δήμαρχος σημειώνει πως ο δήμος δεν έχει απολύτως καμία επιβάρυνση , καμία δανειακή υποχρέωση . “Πέραν των ενεργειακών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η χρησιμοποίηση λαμπτήρων LED αναβαθμίζει το αστικό περιβάλλον τις νυχτερινές ώρες. Η αναβάθμιση επιτείνεται από το γεγονός ότι μπορεί εύκολα να φωτιστούν σημεία ιδιαίτερης σημασίας (π.χ. εκκλησίες, μνημεία, κ.λπ.) με ελάχιστο κόστος, αλλά και να ενισχυθεί και εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων.
Συνολικά στις οδούς του δήμου καταγράφηκαν 5.605 φωτιστικά σώματα ενώ εκτιμήθηκε ότι για το σωστό φωτισμό όλων των οδών απαιτείται η εγκατάσταση άλλων 1.136 φωτιστικών σωμάτων.
Οι εργασίες αντικατάστασης ξεκίνησαν από τα χωριά Καλέντζι, Χαλκί και Σουληνάρι. Στη συνέχεια οι αντικαταστάσεις συνεχίστηκαν στη Στιμάγκα, στην Πουλίτσα, στις Κρήνες, στο Ελληνοχώρι και στη Νεράντζα. Σε αυτές τις Κοινότητες οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί και ο δημοτικός οδοφωτισμός έχει αντικατασταθεί πλήρως.
Στη συνέχεια οι εργασίες προχώρησαν σε Μπολάτι, Βραχάτι, Βοχαϊκό και Ζευγολατιό όπου βρίσκονται σε εξέλιξη και το έργο συνεχίζεται καθώς υπολείπεται η αντικατάσταση φωτιστικών στα κεντρικά σημεία των ανωτέρω κοινοτήτων. Αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες στις ανωτέρω κοινότητες σειρά έχουν τα Ταρσινά και το Βέλο, αλλά και Παλαιά Εθνική Οδός, για την οποία όπως είπαμε εκπονήθηκε ειδική φωτοτεχνική μελέτη.
Παράλληλα με την αντικατάσταση των φωτιστικών εγκαθίσταται και σύστημα ελέγχου της λειτουργίας τους (CMS), το οποίο επιτρέπει την συνεχή παρακολούθηση της λειτουργίας των λαμπτήρων, την καταγραφή της κατανάλωσης, αλλά και τον εντοπισμό των βλαβών. Αυτό γίνεται δυνατό μέσω αισθητήρων που τοποθετούνται σε κάθε κολώνα και επικοινωνούν με ένα κέντρο ελέγχου. Κάθε λαμπτήρας έχει συγκεκριμένες συντεταγμένες που ορίζουν τη θέση του και λειτουργεί μόνο σε αυτήν. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Αν κάποιος πάρει έναν λαμπτήρα και τον τοποθετήσει σε άλλον φωτιστικό ιστό που δεν έχει τις συντεταγμένες του, τότε ο λαμπτήρας δεν θα ανάψει! Παράλληλα, το κάθε φωτιστικό σώμα με βάση τη δική του συντεταγμένη, τον δικό του κωδικό αριθμό και μέσω διαδικτύου θα ενημερώνει για την κατάστασή του το κέντρο ελέγχου.
Βάσει της σύμβασης που έχει υπογραφεί, για τα επόμενα δέκα χρόνια στο Δήμο Βέλου-Βόχας, όσες βλάβες προκύψουν θα αντιμετωπίζονται άμεσα εντός 48 ωρών από τον ανάδοχο. Με απλά λόγια οι βλάβες στον κοινοτικό φωτισμό θα φαίνονται αυτόματα στο σύστημα ελέγχου.
Ο κυριότερος στόχος του έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η βελτίωση της οδικής ασφάλειας κατά τη διάρκεια της νύχτας, προσδίδοντας συνθήκες καλής ορατότητας για τους χρήστες του οδικού δικτύου.
Επιπλέον, η εγκατάσταση οδικού φωτισμού στοχεύει στην επίτευξη μιας ομαλής κυκλοφοριακής ροής, παρέχοντας βελτιωμένη απεικόνιση των γεωμετρικών και κυκλοφοριακών χαρακτηριστικών της οδού.
Συνολικά, η εξοικονόμηση για τον Δήμο Βέλου Βόχας θα είναι άνω του 80% και σε αυτήν συμπεριλαμβάνεται η εξοικονόμηση από την περίοδο λειτουργίας και συντήρησης του συστήματος από τον ανάδοχο για 10 έτη από την εγκατάσταση, με δικαίωμα παράτασης για 5 επιπλέον έτη εάν το επιθυμήσει ο δήμος.