Μέτρα πολλών ταχυτήτων που θα μπουν σε εφαρμογή ανάλογα με την διάρκεια των περιορισμών και την ζημιά που θα προκαλέσουν ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για να καλυφθεί μέρος της απώλειας σε κλάδους όπως η εστίαση, η διασκέδαση, τα θέατρα τους κινηματογράφους τα γυμναστήρια και οι παιδότοποι. Στην πρώτη γραμμή του πακέτου των μέτρων που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα είναι η επέκταση του μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας με τους εργαζόμενους να αμείβονται με την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 543 ευρώ.
Αν οι περιορισμοί επεκταθούν έως και το τέλος του μήνα (κάτι που είναι πιθανό) υπάρχουν πληροφορίες και από το υπουργείο οικονομικών, αλλά και από το υπουργείο Ανάπτυξης, ότι εξετάζεται και κάποια άμεση ενίσχυση στις επιχειρήσεις που πλήττονται άμεσα. Η ενίσχυση αυτή αναμένεται να έχει την μορφή ενίσχυσης που δόθηκε με το άνοιγμα της αγοράς ή μέσω κάποιων εγγυημένων από το δημόσιο δανείων. Δικαιούχοι, θα είναι αυτοί που θα μπορέσουν να αποδείξουν με βάση τις δηλώσεις τους, ότι είχαν μείωση του τζίρου του άνω του 20% σε σύγκριση με το 2019.
Εξετάζονται επίσης αν οι περιορισμοί συνεχιστούν και τον Φεβρουάριο , να δοθούν φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις με την μορφή αναβολής πληρωμής των τρεχουσών υποχρεώσεων. Στην ίδια λογική μπορεί να παραταθεί -εμμέσως- και η αποπληρωμή των οφειλών της πανδημίας, μέσω της ρύθμισης από 36 έως 72 δόσεις.
Με δεδομένο ότι η απροθυμία των επιχειρήσεων να ενταχθούν στην ρύθμιση συνεχίζεται η προθεσμία για την ένταξη η οποία λήγει στις 26 Ιανουαρίου μπορεί να παραταθεί άλλον ένα μήνα, ώστε να περάσει κάτω από το ραντάρ των θεσμών.
Πάντως, αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙκ επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία, ότι δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς μέτρα ανάλογα αυτών που δόθηκαν το 2020 και το 2021.